Energia tanúsítvány tudnivalók

Energia tanúsítvány tudnivalók

Energia tanúsítvány kérdezz-felelek


Mi ez, és mire jó nekem?

Az energia tanúsítvány az adott ingatlanra vonatkozó független, a lakók szokásaitól mentes értékelés, amely segít nekünk abban, hogy tisztában legyünk, mennyire energiahatékony helyre költözünk. Használt ingatlan esetén segít abban is, hogy tudjuk, felújításokkal mennyit nyerünk.

Miért szükséges?

Mert a 176/2008 (XII.31.) Korm. Rendelet előírja meglétét ingatlan adásvétel és hosszú távú bérbeadás esetére.

Mindig szükséges?

Nem, a jogszabály szerint nem szükséges: 

a) az 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre;

b) az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre;

c) a legfeljebb 2 évi használatra tervezett épületre;

d) a hitéleti rendeltetésű épületre;

e) a jogszabállyal védetté nyilvánított épületre, valamint a

jogszabállyal védetté nyilvánított (műemlékileg védett, helyi

építészeti értékvédelemben részesült) területen lévő épületre;

f) a mezőgazdasági rendeltetésű épületre;

g) azokra az épületekre, amelyek esetében a technológiából

származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat

időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m3, vagy a fűtési

idényben több mint hússzoros légcsere szükséges, illetve

alakul ki;

h) a műhely rendeltetésű épületre;

i) a levegővel felfújt, vagy feszített - huzamos emberi

tartózkodás célját szolgáló – sátorszerkezetekre energiatanúsítványt kiállítani.

Figyelem, az 50m2 önálló épületekre vonatkozik, nem pedig lakásokra! Egy 30m2 garzon adásvételéhez is szükséges az energiatanúsítvány!

Jó-jó, de miért írják elő?

Hazánkban a lakossági energiafelhasználás kb. 75%-a fűtésre fordítódik. A meglévő épületek jelentős része korszerűtlen, energiapazarló. A fűtési költségek megfelelő felújításokkal akár a felére is csökkenthetőek, jelentős környezetvédelmi és gazdasági előnyt realizálva. Nem utolsósorban a gázfüggőség enyhítésében is szerepe van a takarékosságnak.

Az energiatanúsítvány segít a vevőknek az energiatakarékosságot figyelembe véve döntést hozni, míg a jó energetikai besorolású ingatlanok eladóit előnyben részesíti a gyengébbekkel szemben.

Ez is EU-s rendelkezés?

Részben, az EU-s kitűzött célok megvalósulását segíti.

Mindannyiunk érdeke környezetünk megóvása, a rendelkezésre álló energiahordozókkal való takarékoskodás. Egyre többen leszünk egyre kevesebb forrásra, így a jövőben a fenntarthatóság egyre kiemeltebb szerepet fog kapni.

Értem, hogy az energiatakarékosságot hozza előtérbe, de az energiafelhasználást látom a számlák alapján!

A fogyasztott energia mennyiségét valóban lehet látni. Viszont gondoljunk bele, mit kapunk két teljesen egyforma lakás esetén: 

- az egyikben egy ifjú manager lakik, aki csak este tízre ér haza, lezuhanyozik, alszik, és másnap már megy is dolgozni, a hétvégéket pedig a barátainál tölti. A lakás csak temperált a nap jelentős részében, melegvíz is alig fogy.

- a másikban egy kétgyermekes család van, karonülő csecsemővel. Állandó 24 fokot tartanak a kicsi miatt, és hétvégére jelentős számú rokonság érkezik. Megy a sütés-főzés, és mivel mosogatógép még nincs, így több száz liter melegvíz is elmegy hétvégenként.

Ha a két lakás számláit nézzük, azt gondolhatjuk, mennyivel rosszabb a második, a tanúsítvány viszont standard értékekkel számol, és kihozza a két lakást egyformára.

Ha jól értem, ez egy olyan szolgáltatás, amelyet az eladó fizet, és a vevőnek jó?

Tulajdonképpen igen, de ne felejtsük el, hogy amint eladjuk az ingatlanunkat, általában veszünk is egy másikat, tehát akkor már nekünk kedvez a rendszer.

Mit tartalmaz az energiatanúsítvány?

Van egy összesítő oldala, amelyet címlapnak is nevezhetünk. Ez tartalmazza a kategória szerinti besorolást, grafikus megjelenítéssel is. Megtalálható rajta az épület összesített energetikai jellemzője, amely tulajdonképpen az elfogyasztott primer energiahordozók energiatartalma, négyzetméterre vetítve, éves szinten. Persze megtalálhatóak rajta az ingatlan, a megrendelő, és a tanúsító adatai is.

Az összesítőhöz szervesen hozzátartozik az energetikai számítás. Ezt manapság Winwatt szoftverrel szokásos készíteni. Érdemes kinyitni, mert olyan számokat találunk benne, mint például az épületünk teljes szezonra vonatkoztatott hőigénye. Ha ezt felszorozzuk (gázfűtésnél) a földgáz árával és energiatartalmával, máris megvan, hogy mennyibe fog kerülni az éves fűtésköltségünk. Mindezt független fél, a tanúsító tollából.

Ha az ingatlanunk nem éri el a C kategóriát, a tanúsítvány tartalmazni fog korszerűsítési javaslatokat is.

Mennyire tartalmaz pontos adatokat?

Mint minden számításnak, ennek is van egy bizonyos pontossága, szórása. Ezen sorok szerzőjének tapasztalata alapján, a számított és a mért energiafogyasztás között 15-28%-os eltérések szoktak lenni. Ebben persze jelentősen benne van a használó emberek száma, és szokásai is.

Mi egyebet tudhatok meg?

A felmérés vagy a kész anyag átnyújtása közben kötetlen beszélgetés részeként a tanúsító felhívhatja figyelmét különböző megtakarítási lehetőségekre, felújítási sorrendre, azaz célszerű a legkedvezőbb áron a legnagyobb megtakarítást hozó szigetelést elvégeztetni először.

Meddig érvényes az energiatanúsítvány?

Kiállításától számított 10 évig, amennyiben nem történik olyan változás az épületben (ablakcsere, szigetelés, gépészeti felújítás), amely megváltoztatja az épület besorolását. Ezért annak is érdemes megcsináltatni, aki csak később akarja értékesíteni az ingatlanát.

Az energetikai tanúsítványokat teljes körű jogosultsággal rendelkező épületenergetikai szakértőnk állítja ki.

Hogyan rendelhetem meg az energiatanúsítványt?

Telefonszám:
0620-242-6768
E-mail: info@varihazak.hu 


Lakás zöldkártya, energia tanúsítvány, energetikai tanúsítvány, energiatanúsítvány, energetikaitanúsítvány, energetikai minősítés, energetikaiminősítés, energiaszámítás, energia számítás, energia audit, energetikai audit, épülettanúsítás
 

Vári Házak

    2120. Dunakeszi, Vajda János u. 10.
    +36 20 242-6768
    info@varihazak.hu

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?

Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése